26 Ağustos 2014 Salı

Kaplıca ve Şifalı Sular Hangi Hastalıklara İyi Gelir ?

Kaplıcalara genellikle romatizmal hastalıklardan ve ağrılardan şikayetçi olanların rağbet ettiği gözlenmektedir.

Bunun yanında mide,bağırsak,safra kesesi,böbrek,cilt,kadın hastalıkları,solunum sistemi hastalıkları,kısırlık,kalp ve damar,sinir sistemi beslenme bozuklukları ve şeker hastalıkları kaplıca tedavisinde olumlu tablolar ortaya çıkarmaktadır. Ancak bu hastalıklarda kaplıca tedavisinin tıbbi uygulanış şekilleri farklılıklar göstermektedir.Kaplıca kürleri başlıca su banyosu,buhar banyosu,çamur banyosu,içme ve özel tatbikler şeklinde yapılmaktadır.

Kaplıcalarda su banyoları 35 derece ile 38 derece arasında,yani vücut hararetindeki maden suları ile gerçekleştirilmelidir.Banyo küvetine veya havuza doldurulan suyun içine tüm vücudun sokulması ile alınan banyoya ''tam banyo'',yarı beline kadar girilen suda alınan banyoya ''yarım banyo'' denir. Suyun duş şekline uygulanması da mümkündür. Buhar banyoları ise tavandan püskürtülen ya da tabandan çıkan su buharları ile yapılır. Aynı zamanda kürler sırasında ''inhalasyon kürleri'' ile de maden sularındaki şifa veren gazların teneffüsü sağlanmış olur. Böylece deri ve solunum yollarından bol miktarda mineralin vücuda girmesi mümkün olur.

İçme Kürleri:Burada su doğrudan vücuda alınmaktadır.Bu nedenle içilen suyun terkibinin bilinmesi çok öenmlidir.İçilecek suyun miktarı,kimyasal yapısı hastanın durumunu gözönüne alan hekim tarafından tavsiye edilmelidir.

Çamur Kürleri:Vücudun belirli bir bölümüne yada tamamına sürülerek gerçekleştirilir. Çamur tatbikleri 45-55 derecedeki çamurla yapılır.Böylece çamurun içindeki kimyasal maddelerin cilt yoluyla vücuda alınması sağlanmış olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder