20 Eylül 2014 Cumartesi

Fibrozit ve Artroz Romatizmalarında Kaplıca Tedavisi


Bu romatizmalarda da zaman zaman küçük alevli dönemler ve bunu takip eden sakin devreler gözlenir. Hastada yavaş yavaş maluliyet yerleşir. Hastaların çoğunda beslenme bozuklukları vardır. Erkeklerde damar sertliği, kadınlarda şişmanlama eğilimi görülür. Ağrılar, mafsal tutukluğu, kuvvetsizlik gözlenen belirtilerdir. Kansızlığın yanı sıra kan tablolarında dengesizlik vardır. Bu hastalar kaplıca tedavisinden fazlasıyla istifade edebilirler. Böylece vücudun bozulan beslenme dengesi düzelir. Adale kuvveti artar, bozulan dolaşım sistemi normale döner, sakatlık tehlikesi azalır ya da geçer.

Bütün bunların dışında hareket sistemleriyle ilgili ameliyatların sonrasında ortaya çıkan ağrılı tutukluklar için kaplıca tedavisi çok yararlıdır. Gut, şişmanlık, şeker hastalığı gibi hastalıkların seyri sırasında meydana gelen romatizmalarda da kaplıca tedavisi en uygun olandır. Burada kaplıca tedavisi vücutta biriken zehirli maddelerin atılışını kolaylaştırır, beslenme bozukluğunu da düzeltir.

Çeşitli kazalar, özellikle iş kazaları sonunda ortya çıkan romatizmalarda ise bazen ağrı devam eder ve kemik harabiyeti oluşur. Kaplıcalar bu gibi hastalıklarda sakatlık oranını azaltır veya önler. Avrupa'da sosyal sigortalar, bu tür kazalara uğrayan işçilerini çoğunlukla kaplıca tedavisine göndermektedir. Ancak yapılan bir araştırmada, İstanbul'daki iki büyük sigorta hastanesinin incelenen 134 bin 899 sıhhi kurul raporunda, kaplıcaya gönderilmesi gereken hastaların ancak %4.7'sinin bu imkandan yararlandırıldığı görülmüştür. Oysa Sosyal Sigortalar Kurumu Kanunu'nda kaplıca tedavisi, belli kurum tarafından ödenecek tedaviler arasına alınmıştır.(Bu araştırma ve kanun bilgisi 1986 senesine ait olan bir bilgidir.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder