20 Eylül 2014 Cumartesi

Hangi Hastalar Kaplıcaya Gidebilir, Hangi Hastalar Gidemez?


Halk arasında yaygın olduğunu belirttiğimiz ve bir bilinçsizlik örneği olarak gördüğümüz kaplıca tedavilerinde hangi hastaların yararlanıp yararlanamayacağı sorununada biraz değinmek yerinde olacaktır.

Özellikle kemik tümörleri tespit edilen hastalar kaplıcaya kesinlikle gidemezler. Mikrobik kemik ve mafsal hastalıklarında da kaplıca tedavisi uygulanamaz. Kırık ve çıkıklarda kaplıca tedavisi düşünülmemelidir.İlaçla tedaviden cevap alındıktan belirli bir süre sonra, doktor kontrolünde kaplıcaya gidilebilir.Bunda da amaç, sakatlık ağrısını azaltmaktır. Diğer hastalıkların seyri sırasında ortaya çıkan kemik ve mafsal hastalıklarında, asıl nedene bağlı tedavi kaplıcalarda yapılabilir. Romatizmalı hastalar, kaplıcaların az mineralli, radyoaktif, tuzlu ve kükürtlü sıcak sularından yararlanabilirler.

Az mineralli sıcak suların ağrıları giderici ve teskin edici etkileri vardır. Bunun yanında adale kuvvetlendirici, mafsal faaliyetini düzenleyici, iç salgı bezlerinin çalışmasını artırıcı yararları görülür. Tuzlu sıcak sular ise bunlara ilaveten kemikleri olumlu yönde etkiler. Kireç kaybını önler, kemik ve mafsalların yıpranmasını geciktirir, gecikmiş kırıkların kaynamasını hızlanıdırır. Kükürtlü sıcak sular da iltihabı giderir, kemik ve kıkırdağın yapısını düzeltir.

Romatizmal hastalıklarda kaplıca kürleri 3'er haftalıktır. Bu süre doktor tarafından azaltılıp,uzatılabilir. Kaplıca kürü uygulamaları 36-38 derecede, sabahları aç karnına yapılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder