20 Eylül 2014 Cumartesi

Kalp ve Damar Hastalıklarında Kaplıca Tedavisi

Damar sertliği hastalığında kaplıcalar, kanın bozulan kimyasal yapısını düzeltir. Damarlarda genişleme de sağlar.Kan dolaşımını normale getirir. Dokuyu besler. Damarın bozulan yapısını düzeltici etkisi vardır. Damar sertliğinin iltihatları olan enfarktüs, beyin kanaması vs. durumlarda, hasta gerekli tedaviyi gördükten 6-18 ay sonra kaplıcaya gidebilir. Hastadaki dolaşım yetersizliği kaplıca tedavisi ile giderilebilir.

Kalp romatizmalarının alevli dönemi atlatıldıktan sonra, kanda hafif romatizmal bulgular ve kalpte çok az kapak harabiyetleri tespit edilmişse, hasta yine doktor kontrolünde kaplıcadan yararlanabilir. Bu hastalarda kaplıca tedavisinden amaç, romatizmanın kalpte mümkün olduğu kadar az harabiyete neden olması ve kan tablosunun düzenlenmesidir.

Kalp çarpıntılarında, bir başka deyişle taşikardi vakalarında kaplıca tedavisi sinir sistemini düzenleyerek tedavi edici rol oynar.

Tansiyon kaplıca için korkulacak bir hastalık değildir. Eğer tansiyonun nedeni iç salgı bezlerinde bir tümör ise hastanın önce ilaçla tedavisi şarttır. Bunun yanında halkın ''asabi tansiyon'' diye adlandırdığı sinir sistemi bozukluğuna bağlı zaman zaman yükselen tansiyon, damar sertliğine bağlı tansiyon, kaplıca tedavisine hemen cevap verir. Kaplıca sadece tansiyon düşürücü etki yapmaz. Tansiyonu ayarlayıcı bir etki yapar. Yani kaplıca tedavisine giren yüksek tansiyonlu hastanın tansiyonu düşerken, sinirsel nedenle tansiyonu düşük olan hastanın normale doğru çıkar.

Kalp yetersizliği olan hastalarda yine hekim kontrolü şarttır. Bu şartlar sağlanarak gidilen kaplıca, kalbin adale gücünü ve damarların elastikiyetini artırır. Kalp ve damar hastalıklarında kullanılan madensuları (şifalı sular) da şu şekilde sıralanır;
  • Karbondioksitli sıcak sular
  • Radyoaktif sıcak sular
  • Tuzlu ve iyotlu sıcak sular
  • İçme olarak sülfatlı ve bilkarbonatlı sıcak sular
Karbondioksitli sular tansiyon düşürücüdür. Kalbin ve dokuların solunumunu artırır. Damarları genişletir. Kan dolaşımını hızlandırır. Bu sular 34-35 derecede kullanılır.

Radyoaktif tuzlu ve iyotlu sular da teskin edici bir özellik taşır. Bu sular 37 derecede daha çok banyo olarak alınır. Tansiyon düşürücüdür. İçme şeklinde kullanılan sülfatlı ve bikarbonatlı sular ise genellikle böbrek üzerine etkili olur ve vücuttan bol su atılmasını sağlar.

Toplar damar hastalıklarında kaplıca tedavisi varis oluşmasını önlemek için son derece yararlıdır. Sinrsel bozukluğu düzeltir. Eğer oluşmuş bir varis varsa, o zaman kaplıcalar varisin iltihatlarını önlemek amacına yönelik olarak tavsiye edilir. Tekrarlayan varis yaralarında kaplıca tedavisi ço olumlu sonuçlar verir. Toplar damar hastalıklarında ağrı kesici özelliklerinden dolayı mineralli radyoaktif sular ile iltihap kurutucu özellik taşıyan tuzlu radyoaktif sular kullanılır. Bu hastalıklarda diğer hastalıklardan farklı olarak akşamları yatmadan önce 34-35 derecede banyo tatbikleri yapılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder